sobota 19. prosince 2015

Veganství, šlechetnost nebo pozérství?



Drazí čtenáři mého blogu, předem chci upozornit, že to o čem teď píšu je pouze moje subjektivní úvaha a moje postřehy. Rozhodně nechci abyste nabili pocitu, že někoho odsuzuji, nebo říkám co je nebo není správně.






Tak tedy.... určitě jste si všimli nové vlny stravovacích návyku a vlastně pomalu už i životního stylu...veganství. 
Otázka je, jak se k tomuto novému trendu stavět. Jde o ochránce přírody? Lidi kterým se hnusí živočišné výrobky a jejich tělo je nepřijímá tak jak by mělo, nebo o skupinu která se snaží vyniknout a být originální? To je otázka nad kterou bych se chtěla pozastavit.
Vegetariáni už v naší společnosti nejsou nijak zvláštní... Vegetariánské jídlo najdeme téměř v každém podniku, fastfoodu ba i dokonce na palubě letadla.  Můžete si říct o vegetariánskou stravu a není to pro personál žádná novinka, ovšem nevím zda vegani to budou mít taky tak „jednoduché“. Přeci jen maso se z jídelníčku vyřadit dá, ale vše živočišného původu je  nejspíš  problém (alespoň pro mě).
Přijde mi úsměvné potkat své známé, kteří by před 2 lety byli schopni semnou zajít na svatomartinskou husu, steak či jiné dobroty a nyní jsou absolutními odpůrci a pomalu chodí po náměstí Svobody s transparenty „maso je hřích“.

Mám až pocit, že se veganství stalo jakousi sektou, životním stylem, nebo nálepkou. Z masožravců se stávají býložravci, kteří mají tendenci propagovat jejich stravu, popisovat čím si nahradili onen původní „jed“ a jak moc kvůli tomu zvířata trpěla a ještě stále trpí . Nebo je to jen můj pocit?
Na druhou stranu jsou i tací , kteří svoje přesvědčení nikomu nevnucují a vyjádří se, když se o to druhá strana zajímá. (nebo až při společném stolování zjistíte, že si váš přítel neobjednal těstoviny se sýrovou omáčkou a kuřecím masem, ale  bezvaječné těstoviny s rajčatovou omáčkou, bez parmezánu) . V tomto případě  vzniká konfrontace mezi fanatismem, pozérstvím se šlechetností.  Chápu, že vegetariánům, veganům, vitariánům či frutariánům  přijde život zvířat v jatkách velmi krutý! Nechtějí podporovat jejich trápení. Chtějí zabránit brutálnímu zacházení se zvířaty. Přijde mi to šlechetné ..dokáží se vzdát svých choutek pro spokojený život druhým tvorům, kteří mají stejné právo na život. Otázka je, zda tento nový životní styl je tělu prospěšný. Nestrádá naše tělo?




7 komentářů:

  1. Moc se mi článek líbí! Názory sdílím stejné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji, moc mě to potěšilo)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj čau :) super článek, četla jsem ho na základě postu na instagramu a připomněl mi jedno moje starší (čiště subjektivní) zamyšlení na blogu. ;) http://bespeshl.blogspot.cz/2015/05/zvire-ano-dite-ne.html?m=1
    Díky za článek! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím že ta otázka, zda naše tělo nestrádá, je aktuální u téměř všech lidí, nejen u vegetariánů či veganů. Vždyť i "všežravec" nejí úplně všechno. Málo kdo se stravuje správně, dbá na svůj jídelníček a zajímá se o to, co jeho tělo potřebuje. Ale super myšlenka. 😉

    OdpovědětVymazat
  5. hh. chápu Tvojí myšlenku. ale můžu tě ujistit, že vegani nejsou vegani proto aby byli originální. Protože reakce lidí na veganství je ve velké většině negativní a lidi tě za veganství akorát neustále shazují a odsuzují, takže dělat to kvůli vyniknutí ve společnosti by nedávalo vůbec žádný smysl ) plus.. proč by si někdo ztěžoval život jen tak (stát se veganem není zezačátku nejjednoduší) a aby si pochopila proč vegani chtějí svůj životní styl rozšířit .. by si nejdřív musela pochopit proč se vegany vůbec staly. ve většině kvůli zvířatům, a když to děláš kvůli zvířatům, snažíš se jich zachránit a pomáhat jim co nejvíc a součástí toho je přimět lidi uvažovat nad veganstvím a nad tím co jí. Myslím že v tom zbytečně negativní věci. Přitom velká většina veganů to myslí dobře, věř tomu )

    OdpovědětVymazat
  6. a) nejsme masožravci, kdyžtak už všežravci, ale to je sociální výmysl, b) proč by tělo strádalo, kde vznikl mýt, že nemůžeme mít dostatek bílkovin (kterých teda potřebujeme o dost míň než si všichni myslí, aka pojďme se dopovat vajíčky, ať máme hodně svalů. no a cholesterolu) z rostlinné stravy? jediné, co veganům chybí, je vitamín B12, což je minimální na doplnění, vzhledem k tomu, kolik doplňků stravy a čehosi lidé v poslední době požívají:). tvůj článek se mi vyloženě hnusí, protože máš potřebu shazovat někoho, kdo to myslí stokrát líp než ty. sakra, vždyť i kdyby se někdo stal veganem z pozérství (což se lidé nestávají, a když už, nevydrží to, věř mi), pořád je lepší člověk, protože nepřispívá k týrání zvířat.
    ale teď budu za agresivního fanatika :(.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Vicky, tento článek jsem napsala čistě jako moji osobní úvahu. Protože jsem na škole kde mne obklopují lidi s tímhle životním stylem - tedy vegani a jiní -áni. 3 roky poslouchám nejrůznější názory, nové postřehy. Rozhodně se nestavím proti, neshazuji vegany. Já jsem pro to ať se každý stravuje jak chce, konzumuje co chce, hlavně ať je zdravý a cítí se dobře. Jediné na co jsem chtěla jemně poukázat bylo to, že veganství je filozofický směr, ne jen životní styl..

    OdpovědětVymazat

Copyright © 2014 Vaness Loves You , Blogger